Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie Kind & Jeugd

Delen via:

Duur

100 uur

Kosten v.a. € 2395

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is als evidence-based behandelmethode niet meer weg te denken uit de huidige praktijk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Ben jij een psycholoog, orthopedagoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater (in opleiding) en wil je cognitief gedragstherapeut worden? Of wil je meer kennis vergaren op het gebied van cognitief gedragstherapeutische behandelingen bij kinderen en jeugdigen? Dan is deze Basisopleiding CGT Kind & Jeugd een aanrader!

Inhoud

Inhoud

In deze basisopleiding leer je de emotionele en gedragsproblemen van cliënten zo goed mogelijk te verminderen of te veranderen. Hierbij spelen evidence-based cognitief gedragstherapeutische methoden en interventies een belangrijke rol. Protocollaire behandelmethodieken en richtlijnen zijn de basis voor het maatwerk in het behandeltraject met de cliënt. De opleiding besteedt specifieke aandacht aan de toepassing van (verklarende) cognitief gedragstherapeutische diagnostiek, en cognitief gedragstherapeutische technieken en interventies bij kinderen en jeugdigen. Ook is er aandacht voor de therapeutische relatie en toepassing van motiverende (gespreks)technieken.

De basisopleiding cognitieve gedragstherapie Kind & Jeugd bestaat uit 100 contacturen, opgebouwd uit een inleidend deel (35 uur) en een verdiepend deel (65 uur). Deze zijn verdeeld over 15 cursusdagen van 6,5 uur (excl. lunchpauze) en 1 bijeenkomst van 2,5 uur. De startbijeenkomst en de eerste vijf cursusdagen vormen een inleidend deel van de opleiding, vanaf de zesde cursusdag vindt er meer verdieping plaats in kennis en vaardigheden. Er wordt uitgegaan van ca. 350 werkuren. Dit betreft zowel het bestuderen van literatuur als het uitvoeren van praktijkopdrachten en oefeningen buiten de cursusdagen.

 

Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen zijn:

  1. Inleiding
    Algemene inleiding in de gedragstherapie, ontwikkeling en positionering van de cognitieve gedragstherapie en de leertheorie. Daarnaast is er aandacht voor gedragstherapeutische diagnostiek: functieanalyse, betekenisanalyse, het opstellen van een holistische theorie, behandelplan en cliëntgericht werken. Hierin wordt steeds vanuit de cgt-methodiek gekeken naar maatwerk, in aanvulling op de protocollaire behandeling en richtlijnen. Ook is er aandacht voor de therapeutische relatie en motiverende (gespreks)technieken.

 

  1. Specifieke stoornissen en klachten:
    • Angststoornissen; paniek, fobieën, sociale angst, dwang, gegeneraliseerde angststoornis
    • Posttraumatische stressstoornis en trauma-gerelateerde klachten
    • Externaliserende problematiek zoals impulscontrole- en gedragsproblemen
    • Stemmingsstoornissen en zelfbeeldproblemen

 

  1. Behandelrelatie in de cognitieve gedragstherapie
    • Motiverende gesprekstechnieken
    • “complexe of lastige” cliënten (bijv. persoonlijkheidsproblematiek)
    • Omgaan met complexe cliëntsystemen (bijv. KOPP, samengestelde gezinnen)
    • Systemische visie en benadering (cliënt in diens context; context betrekken in de behandeling); mediatie en ouderbegeleiding
    • Zelfanalyse (gedragstherapeutische analyse vanuit de eigen therapeutenrol; valkuilen en interactie met de cliënt)

 

  1. Specifieke CGT-technieken en vaardigheden
    • Interventies die worden toegepast ten behoeve van gedragsverandering, vergroten zelfcontrole, vergroten behandelmotivatie, vergroten coping repertoire, responspreventie
    • Interventies die worden ingezet ten behoeve van betekenisverandering, waaronder cognitieve technieken (o.a. socratische dialoog, meerdimensionaal evalueren, taartpunt techniek, onderzoek van gedachten) en gedragsmatige technieken (gedragsexperimenten, exposure vormen), contraconditionering
    • Interventies die worden ingezet ten behoeve van verandering in coping met moeilijke gedachten en gevoelens, zoals defusie, mindfulness, cognitieve herstructurering, exposure, contraconditionering
Leerdoelen

Leerdoelen

Het algemene doel van de Basisopleiding CGT Kind & Jeugd is dat jij als professional opgeleid wordt in de methodiek van de CGT. Je bekwaamt je in het geven van CGT aan cliënten in de (geestelijke) gezondheidszorg, speciale onderwijssettingen en jeugdhulpverlening. In deze opleiding is specifiek aandacht voor de toepassing van cognitieve gedragstherapieën bij kinderen en jeugdigen, en jongvolwassenen. Daarbij komt ook aan de orde hoe belangrijke anderen in de omgeving of de bredere context (bijvoorbeeld school) van kind, jongere of jongvolwassene in het behandelproces kunnen worden betrokken.

Na afronding van deze opleiding ben je in staat om diverse cognitieve gedragstherapieën uit te voeren, bij lichte tot matig-ernstige problematiek. Er is specifieke aandacht voor angststoornissen, trauma gerelateerde problematiek, stemmingsstoornissen en impulscontrole- en gedragsproblemen. Daarnaast is er ook aandacht voor begeleiding van het gezin en bredere systeem, en ontwikkelingen binnen de CGT in de zgn. derde generatie therapieën. Om de registratie van cognitief gedragstherapeut VGCt te behalen moeten behandelingen onder supervisie van een gedragstherapeut te worden uitgevoerd.

 

Er worden leerdoelen nagestreefd in het verwerven van kennis, vaardigheden en het zich eigen maken van de therapeutische attitude (houding). Hiermee sluit de basisopleiding goed aan op het leertraject van de VGCt, waarin ook de persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol heeft. Persoonlijke leerdoelen (o.b.v. van onderstaande algemene leerdoelen) worden opgesteld in de eerste bijeenkomst, en geëvalueerd in bijeenkomst 1, 5 en 15.

 

Leerdoelen op gebied van kennis

Aan het eind van de opleiding:

  1. Ken en begrijp je de cognitief gedragstherapeutische denk- en werkwijze, inclusief terminologie, en hoe en waarom deze wordt toegepast, met aandacht voor: geschiedenis, verband met experimentele psychologie, leerprincipes, het gedragstherapeutische proces, operante en klassieke conditionering, cognitieve therapie (model van Beck) en mediatietherapie.
  2. Heb je kennis over hoe de leertheorie zich vertaalt naar diverse emotionele- en gedragsproblemen in het werkveld.
  3. Heb je inhoudelijke kennis m.b.t. diverse , voor de kind- en jeugd GGZ relevante probleemgebieden, o.a. angststoornissen, stemmingsstoornissen, trauma, ADHD, gedragsproblemen en de evidence-based technieken die in de gedragstherapeutische behandeling toegepast worden.
  4. Heb je kennis van evidence-based behandeltechnieken, de leertheoretische onderbouwing hiervan en effectiviteit met betrekking tot genoemde probleemgebieden.
  5. Weet je welke fasen het gedragstherapeutische proces omvat en hoe hierin een ‘maatwerk behandeling’ kan worden vormgegeven.
  6. Heb je kennis vergaard over derde generatie therapieën, de werkwijze en indicatie, en effectiviteit.

 

Leerdoelen op het gebied van vaardigheden;

Aan het eind van de opleiding:

  1. Kun je het gedragstherapeutische proces overzien en uitvoeren bij een specifieke cliënt of cliëntsysteem; van de probleeminventarisatie tot de eindevaluatie en afsluiting van het traject
  2. Kun je leertheoretische principes toepassen in de praktijk (bijv. middels operante technieken of gedragstherapeutische analyse).
  3. Kun je relevant probleemgedrag selecteren, analyseren middels gedragstherapeutische analyse methoden; te weten: holistische theorie, topografische analyse, betekenis- en functieanalyses, cognitieve analyse, S-G-G (gedragsanalyse mediatie)
  4. eWKun je observaties, registraties en metingen te verrichten, en daarbij waar nodig de context van een kind of jongere te betrekken.
  5. Ben je in staat om concrete, realistische doelen te formuleren in samenwerking met kind of jeugdige en diens context (cliëntsysteem).
  6. Heb je vaardigheid verworven in het motiveren en gebruikmaken van gespreksvaardigheden voor optimaliseren van de therapeutische relatie en samenwerking.
  7. Kun je een “op maat” traject middels cognitief gedragstherapeutische interventies en technieken op te zetten en uit te voeren, waaronder mediatietherapieën, a.d.h.v. de analyses (FA, BA, HT) en het cognitieve model.
  8. Weet je meerdere cognitief-gedragstherapeutische technieken in voldoende mate te kunnen uitvoeren: registratieopdrachten, socratische dialoog, diverse vormen van exposure (in vivo, interoceptief, imaginair), -met responspreventie, gedachtenschema, gedragsexperiment, aandacht training, taartpunttechniek, meerdimensionaal evalueren, neerwaartse pijl techniek, kosten-batenanalyse, contraconditionering, kansberekening, ontspanningsoefeningen, COMET, zelfcontrole procedures.
  9. Weet je welke aandachtspunten belangrijk zijn in het gezamenlijk opstellen van een terugvalpreventieplan met de cliënt (en het cliëntsysteem).
  10. Heb je een aantal vaardigheden geoefend vanuit derde generatie therapieën zoals defusie, etc.

 

Leerdoelen op gebied van de therapeutische attitude

Aan het eind van de opleiding:

  1. Ben je voldoende in staat om een goede samenwerkingsrelatie met kind en/of jongere (en evt. het cliëntsysteem) tot stand te brengen en te optimaliseren middels diverse (motiverende) gesprekstechnieken.
  2. Weet je hoe ‘weerstand’ gezien kan worden als een vorm van feedback, en kan de deelnemer de ‘weerstand’ zien als startpunt voor gezamenlijk ‘onderzoeken’ en reflectie.
  3. Ben je je bewust van de eigen verantwoordelijkheid in het contact met de cliënt, voor het therapeutisch proces en de therapeutische relatie, en toont de deelnemer zich in staat de nodige (eigen) verantwoordelijkheden ook bij de cliënt / het cliëntsysteem te kunnen laten.
  4. Weet je hoe een behandeling adequaat te evalueren met cliënt (en diens systeem), en op gepaste wijze naar afronding te brengen, met aandacht voor terugvalpreventie.
  5. Heb je meer inzicht verworven in de eigen therapeutische houding en bekwaamheden, valkuilen en leerpunten.
  6. Kun je kritische zelfreflectie toepassen op je eigen handelen en op toegepaste methoden en technieken (o.a. indicatie, beperkingen).
Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor:

  • Universitair opgeleide hulpverleners als psychologen, pedagogen, orthopedagogen, verpleegkundig specialisten ggz en artsen.  
  • Professionals die willen leren over het toepassen van CGT bij kind en jeugd.

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de volgende criteria:

  • Een afgeronde universitaire opleiding in de psychologie, pedagogiek, gezondheidswetenschappen, geneeskunde of een afgeronde opleiding tot verpleegkundig specialist ggz.
  • Je hebt een (werk)plek waarin het geleerde in de praktijk kan worden gebracht in contact met cliënten.


VGCt

Dit is een Basisopleiding VGCt. Wil je je registreren bij de VGCt? Kijk dan op de website van de VGCt voor het volledige registratietraject en bijbehorende voorwaarden: https://www.vgct.nl/vgct-registratie/de-opleidingen/cognitief-gedragstherapeut/

VLogo

Deze Basisopleiding is een veelvoorkomende opleiding die gebruikt wordt bij het wegwerken van deficiënties voor VLogo. Dit betreft een totale studiebelasting van 450 uur = 16 ECTS welke kan worden ingezet op onderdelen 4, 6, 7 en 10. De verdeling van de punten vindt pas plaats bij de daadwerkelijke beoordeling door VLogo. Als Forta Opleidingen kunnen wij op voorhand geen informatie geven over deze verdeling. 

Werkwijze

Werkwijze

Onderdelen die in het cursustraject steeds terugkeren zijn:

  1. Bespreking van de literatuur aan de hand van presentaties. De basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie leer je door het bestuderen van de theoretische achtergronden, middels presentatie door de docent, interactieve bespreking van de leerstof in de bijeenkomsten, en door oefening in de praktijk. Zo ben je in staat om het geleerde (onder supervisie) toe te passen in de behandeling van cliënten met lichte tot matig-ernstige problematiek.
  2. Interactieve bespreking van de leerstof en discussie. Er wordt kennis gedeeld middels discussie, kennisquiz, literatuurbespreking, bespreking van en reflectie op casuïstiek, en uitwisseling van ervaringen.
  3. Demonstraties, praktische oefeningen en rollenspellen. Tijdens de bijeenkomsten wordt vanuit theorie geoefend met diverse gedragstherapeutische (analyse)methoden en interventies, gericht op diverse stoornissen zoals angststoornissen, depressie, PTSS en gedragsproblemen. Daarnaast wordt zoveel mogelijk geoefend met praktische toepassing van vaardigheden, technieken en interventies, door verschillende werkvormen (demonstratie, beeldmateriaal, rollenspelen, oefeningen a.d.h.v. casuïstiek, huiswerkopdrachten, werken in subgroepen).
  4. Praktijkopdrachten, toetsing en eigen casuïstiek (jongeren en kinderen, maar ook volwassenen). Tijdens de praktische oefeningen staat het therapeutische proces, een specifieke techniek en/of de therapeutische relatie centraal. Oefening vindt zowel binnen bijeenkomsten plaats als in de eigen werksetting in cliënt contacten. Door systematische evaluatie, bespreking en reflectie wordt toegewerkt naar vergroten van inzicht en bekwaamheid in de eigen rol als therapeut. Tijdens het oefenen met rollenspelen wordt regelmatig gebruik gemaakt van jouw eigen casuïstiek. Schriftelijk- en beeldmateriaal van eigen cliënten moet (met toestemming van de cliënt) van te voren goed geanonimiseerd en onherkenbaar gemaakt te zijn.

Het accent op oefening en praktijkervaring (thuiswerk) maakt dat je niet alleen kennis vergaart maar ook juist worden aangemoedigd deze kennis toe te passen, te oefenen en zo doende eigen te maken in je eigen werkveld. Om die reden en ter verdere bevordering van leren wordt er ook veel met eigen casuïstiek gewerkt en geoefend in rollenspelen. Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan de therapeutische houding en het opbouwen van de werkrelatie en de commitment bij de cliënt. Hierin sluit Forta Opleidingen aan bij het competentiegericht opleiden, zoals ook wordt onderschreven in de registratieroute van de VGCt. Door deze pragmatische opzet leer je dan ook zelfstandig behandelingen volgens het model van de CGT op te zetten, en uit te voeren in nauwe samenwerking met cliënten en hun gezinssysteem.

 

Toetsing
Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van presentaties, praktijkopdrachten, casuïstiek en een mini N=1.

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig.
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Voldaan aan aanwezigheidsplicht voor de 15 bijeenkomsten en startbijeenkomst
  • Actieve en coöperatieve deelname aan de cursus
  • Bestudering van verplichte literatuur
  • Voorbereiding van eigen casuïstiek voor elke cursusbijeenkomst
  • Voldoen aan alle verplicht gestelde (schriftelijke) toetsingsonderdelen binnen de opleiding 
Literatuur

Literatuur

De volgende literatuur moet je aanschaffen voordat je opleiding start: 

  1. S.M. Bögels, P. van Oppen (2019). Cognitieve therapie: theorie en praktijk. Derde, herziene druk (2019). Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, Houten. ISBN 978-90-3682-020-2
  2. Ten Broeke, E., van der Heijden, C., Meijer, S., Driessen, A. en Korrelboom, K. (2022). Cognitieve gedragstherapie. De Basisvaardigheden. Uitgeverij Boom, Amsterdam. ISBN 978-90-244-37214
  3. Ten Broeke, K. Korrelboom, M. Verbraak, S. Meijer (2021). Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve Gedragstherapie. Protocollaire behandelingen op maat. Tweede herziene druk, 2021. Uitgeverij Coutinho, Bussum. ISBN 978-90-469-06569
  4. Prins, P.J.M., Bosch, J.D. & Braet, C. (2018). Methoden en Technieken van Gedragstherapie bij kinderen en jeugdigen. Derde herziene druk, 2018. Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum, Houten. ISBN 978-90-368-1971-8

Daarnaast wordt gewerkt met digitale bijlagen die voor de start van de opleiding beschikbaar worden gesteld.

Accreditatie
Startdatum: 31-10-2025
in Online

Inhoud

In deze basisopleiding leer je de emotionele en gedragsproblemen van cliënten zo goed mogelijk te verminderen of te veranderen. Hierbij spelen evidence-based cognitief gedragstherapeutische methoden en interventies een belangrijke rol. Protocollaire behandelmethodieken en richtlijnen zijn de basis voor het maatwerk in het behandeltraject met de cliënt. De opleiding besteedt specifieke aandacht aan de toepassing van (verklarende) cognitief gedragstherapeutische diagnostiek, en cognitief gedragstherapeutische technieken en interventies bij kinderen en jeugdigen. Ook is er aandacht voor de therapeutische relatie en toepassing van motiverende (gespreks)technieken.

De basisopleiding cognitieve gedragstherapie Kind & Jeugd bestaat uit 100 contacturen, opgebouwd uit een inleidend deel (35 uur) en een verdiepend deel (65 uur). Deze zijn verdeeld over 15 cursusdagen van 6,5 uur (excl. lunchpauze) en 1 bijeenkomst van 2,5 uur. De startbijeenkomst en de eerste vijf cursusdagen vormen een inleidend deel van de opleiding, vanaf de zesde cursusdag vindt er meer verdieping plaats in kennis en vaardigheden. Er wordt uitgegaan van ca. 350 werkuren. Dit betreft zowel het bestuderen van literatuur als het uitvoeren van praktijkopdrachten en oefeningen buiten de cursusdagen.

 

Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen zijn:

  1. Inleiding
    Algemene inleiding in de gedragstherapie, ontwikkeling en positionering van de cognitieve gedragstherapie en de leertheorie. Daarnaast is er aandacht voor gedragstherapeutische diagnostiek: functieanalyse, betekenisanalyse, het opstellen van een holistische theorie, behandelplan en cliëntgericht werken. Hierin wordt steeds vanuit de cgt-methodiek gekeken naar maatwerk, in aanvulling op de protocollaire behandeling en richtlijnen. Ook is er aandacht voor de therapeutische relatie en motiverende (gespreks)technieken.

 

  1. Specifieke stoornissen en klachten:
    • Angststoornissen; paniek, fobieën, sociale angst, dwang, gegeneraliseerde angststoornis
    • Posttraumatische stressstoornis en trauma-gerelateerde klachten
    • Externaliserende problematiek zoals impulscontrole- en gedragsproblemen
    • Stemmingsstoornissen en zelfbeeldproblemen

 

  1. Behandelrelatie in de cognitieve gedragstherapie
    • Motiverende gesprekstechnieken
    • “complexe of lastige” cliënten (bijv. persoonlijkheidsproblematiek)
    • Omgaan met complexe cliëntsystemen (bijv. KOPP, samengestelde gezinnen)
    • Systemische visie en benadering (cliënt in diens context; context betrekken in de behandeling); mediatie en ouderbegeleiding
    • Zelfanalyse (gedragstherapeutische analyse vanuit de eigen therapeutenrol; valkuilen en interactie met de cliënt)

 

  1. Specifieke CGT-technieken en vaardigheden
    • Interventies die worden toegepast ten behoeve van gedragsverandering, vergroten zelfcontrole, vergroten behandelmotivatie, vergroten coping repertoire, responspreventie
    • Interventies die worden ingezet ten behoeve van betekenisverandering, waaronder cognitieve technieken (o.a. socratische dialoog, meerdimensionaal evalueren, taartpunt techniek, onderzoek van gedachten) en gedragsmatige technieken (gedragsexperimenten, exposure vormen), contraconditionering
    • Interventies die worden ingezet ten behoeve van verandering in coping met moeilijke gedachten en gevoelens, zoals defusie, mindfulness, cognitieve herstructurering, exposure, contraconditionering

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen