Jouw favorieten

Bewaar de opleidingen die jij interessant vindt. Klik op ‘Bewaar Opleiding’ en sla ze op!

Naar alle opleidingen

Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (54 uur) - met aandacht voor EPA doelgroep

Delen via:

Duur

54 uur

Kosten v.a. € 1795

Prijs kan verschillen per locatie en startdatum. Excl. literatuur.

Catering

Opleidingen op locatie zijn incl. lunch, koffie en thee.

Je bent zorgprofessional en werkt met mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Je weet dat een groot deel van de EPA-groep veel negatieve gedragspatronen en negatieve gevoelens heeft ontwikkeld. Natuurlijk wil jij je hen zo goed mogelijk behandelen en begeleiden, maar je weet ook hoe lastig en complex dat bij deze doelgroep kan zijn. Werken met mensen met EPA vraagt om veel creativiteit. Deze opleiding reikt je nuttige theorie en praktische handvatten hiervoor aan. Niet alleen de docenten maar ook de andere deelnemers werken met de EPA-doelgroep, waardoor de opleiding goed aansluit bij jouw klinische praktijk.

Inhoud

LET OP! Als je voor 1 september 2025 start met de opleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker met aandacht voor de EPA doelgroep, dan duurt de opleiding 48 uur. Meer informatie vind je hier: Cognitief Gedragstherapeutisch Werker met aandacht voor de EPA doelgroep.

Inhoud

CGT richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen. Vaak zijn het niet de gebeurtenissen zelf die negatieve gevoelens en bepaald gedrag veroorzaken, maar de manier waarop iemand deze gebeurtenissen ziet. Door te leren anders naar deze gedachten te kijken, ontwikkel je een realistischer beeld van je gevoelens en waarnemingen. Dit helpt om gedrag te veranderen en negatieve gevoelens te verminderen.

 

In de opleiding leer je over cognitief gedragstherapeutisch werken, het behandelproces, diagnostiek en de basistechnieken van CGT. In het tweede deel van de opleiding leer je hoe je deze methode toepast bij verschillende klachten. Ook wordt er aandacht besteed aan het behandelproces en technieken om cliënten te motiveren.

 

 

Het eerste deel van de opleiding gaat over de basisprincipes van cognitieve gedragstherapie. Je leert hoe het behandelproces werkt, hoe je een diagnose stelt en hoe je een behandeling opzet, uitvoert en evalueert.

Daarna leer je hoe CGT wordt toegepast bij angst- en stemmingsstoornissen en bij complexe problemen zoals psychoses en verslaving. Ook komen transdiagnostische factoren (bijvoorbeeld piekeren) en motiverende technieken aan bod.

 

Werken met mensen met EPA vraagt om veel creativiteit. In de opleiding krijg je handvatten aangereikt die in de praktijk geschikt zijn voor deze doelgroep. Niet alleen de docenten maar ook de andere deelnemers werken met de EPA-doelgroep, waardoor de opleiding goed aansluit bij de klinische praktijk.

De opleiding richt zich op het kiezen en uitvoeren van geschikte behandelmethoden, het volgen van de voortgang en het terugkoppelen van resultaten aan de cognitief gedragstherapeut. Omdat complexe problematiek vaak een samenwerking vereist tussen de CGW-er en de cognitief gedragstherapeut, besteden we hier veel aandacht aan. Dit gebeurt onder andere met praktijkvoorbeelden en opdrachten in de online leeromgeving CANVAS, de zogenoemde ‘Brugopdrachten’.

 

Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen:

  • Klassieke en operante conditionering
  • Het cognitieve model
  • Cognitief gedragstherapeutische diagnostiek en opstellen van verklarend model over oorzakelijke en in stand houdende factoren van probleemgedrag d.m.v.:
    • Verzamelen van info d.m.v. registraties en vragenlijsten
    • Holistische theorie
    • Functie-en betekenisanalyses
  • Ontwerpen van behandelplannen o.b.v. CGT-diagnostiek en CGT-analyses
  • Evalueren van behandeling en afstemming in alle fases met de CGT-er
  • Toepassen van basistechnieken van CGT:
    • Vormgeven en toepassen van cognitieve interventies en exposure (in vivo, interoceptief en imaginair)
    • Vaardigheden in het toepassen van cognitieve dagboeken en G-schema’s
    • Cognitieve uitdaagtechnieken en het opzetten en uitvoeren van gedragsexperimenten
    • Zelfcontroletechnieken
    • Piekerexposure en andere piekerinterventies
    • Taakconcentratie en andere aandachtsoefeningen
    • Motiveringstechnieken
  • Toepassing bij problematiek die veel voorkomt in de EPA-doelgroep, o.a. psychose, LVB, verslaving
  • Opbouwen van therapeutische werkrelatie
  • Samenwerking tussen CGT-er en CGW-er, positionering van de CGW-er binnen de EPA-zorg
Leerdoelen

Leerdoelen

Na afloop van de opleiding:

  1. Heb je inzicht en basisvaardigheid in de cognitief gedragstherapeutische manier van denken en werken;
  2. Ben je bekend met basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie en kun je leermodellen toepassen in je eigen praktijk;
  3. Kun je het cognitief gedragstherapeutisch proces toepassen;
  4. Kun je gedragstherapeutische analyses opstellen (functie- en betekenisanalyse, holistische theorie);
  5. Kun je interventies selecteren die aansluiten bij de probleemselectie, doelstelling van de behandeling en probleemanalyse;
  6. Kun je (bij complexe problematiek samen met de CGT-er) een individueel behandeldoel selecteren;
  7. Heb je kennis van het opstellen van een behandelplan (bij complexe problematiek samen met de CGT-er); in dit behandelplan wordt beschreven welke gedragsmatige en/of cognitieve factoren en mechanismen bewerkt moeten worden om problemen te verminderen, wat de doelformuleringen zijn die het gewenste gedrag of de gewenste situatie beschrijven en welke interventies hiertoe ingezet moeten worden;
  8. Ben je in staat om een deelaspect van een cognitieve gedragstherapie onder supervisie uit te voeren en te evalueren;
  9. Ben je in staat om gedragstherapeutische technieken, zoals registratie-opdrachten, exposure, gedragsexperimenten, responspreventie, zelfcontrole-, motiverings-, en uitdaagtechnieken te introduceren, uit te voeren en toe te passen
  10. Kun je een adequate werkrelatie opzetten en onderhouden;
  11. Heb je een visie ontwikkeld over de positie van de CGW-er in samenwerking met andere behandelaars.
Doelgroep en Toelatingscriteria

Doelgroep en Toelatingscriteria

Deze opleiding is bedoeld voor professionals met een relevante hbo-opleiding die in de praktijk weken met EPA-cliënten en die willen leren over het toepassen van CGT.

 

Toelatingscriteria

 

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan alle van de onderstaande criteria: 

  • Afgeronde hbo-opleiding, zoals: verpleegkunde, SPH/ MWD/ Social Work, toegepaste psychologie, pedagogiek, creatieve therapie, SPV
  • Je hebt een werkplek waar je het geleerde in de praktijk kan brengen.
  • Je werkt met de EPA doelgroep.

 

VGCt

Dit is een VGCt Basisopleiding CGW. Wil je je registreren bij de VGCt? Kijk dan op de website van de VGCt voor het volledige registratietraject en bijbehorende voorwaarden: https://www.vgct.nl/vgct-registratie/de-opleidingen/cognitief-gedragstherapeutisch-werker/

 

Voor de VGCt moet je bijvoorbeeld ook kunnen aantonen dat je 30 uur gespreksvaardigheden en 30 uur psychopathologie hebt gevolgd en dat je aan een bepaalde werksettingseis voldoet.

 

Werkwijze

Werkwijze

De opleiding omvat:

  • Theoretische en praktijkgerichte uitleg.
  • Literatuurstudie en -besprekingen.
  • Demonstratie (door docent of middels videofragmenten).
  • Het veelvuldig oefenen van vaardigheden in rollenspelen (tweetallen, subgroepen, plenair).
  • Het geleerde in de praktijk brengen door middel van praktijkoefeningen en samenwerkingsoefeningen
  • Casuïstiekbesprekingen.

Een basisopleiding bestaat uit 54 contacturen. Daarnaast lees je zelfstandig literatuur en maak je huiswerkopdrachten. Elke deelnemer besteedt hier gemiddeld 526 uur aan. De totale belasting van de opleiding komt zo op 106 uur.

Toetsing

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van presentaties, praktijkopdrachten, casuïstiek en schriftelijke toetsen. 

Absentiebeleid

Absentiebeleid

  • Bij een aanwezigheid van 100% is aan de aanwezigheidsplicht voldaan. Bij een online scholing ben je aanwezig als je duidelijk in beeld bent. Wanneer de camera uitgeschakeld staat, geldt dit als afwezig. 
  • Bij verzuim van hoogstens 10% van de contacttijd moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim tot 20% van de contacturen moeten de huiswerkopdrachten van de verzuimde uren worden ingehaald en moeten er in overleg met de docent extra opdrachten worden gedaan ter compensatie van de gemiste contacturen om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen.
  • Bij verzuim van 20% of meer moeten de gemiste contacturen binnen een jaar na het einde van de opleiding worden ingehaald in een andere opleiding. Forta Opleidingen zal hiervoor € 60,- per inhaalles in rekening brengen. Pas nadat de uren zijn ingehaald, wordt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.

 

Het is niet toegestaan om op structurele basis een deel van de les te missen. Ook niet als je daarmee binnen de maximale absente uren blijft. Uiteraard is het voor je eigen leerrendement, maar ook voor de veiligheid van de groep van groot belang dat je zoveel mogelijk aanwezig bent.

Certificaat

Certificaat

Je ontvangt na afloop van de opleiding het certificaat wanneer voldaan is aan onderstaande criteria:

  • Je hebt voldaan aan de aanwezigheidsplicht.
  • Je hebt actief en coöperatief deelgenomen aan de opleiding.
  • Je hebt voldaan aan de huiswerkopdrachten en de voorbereidende opdrachten.
  • Je hebt de verplichte literatuur bestudeerd.
  • Je hebt de toetsing met een voldoende afgerond.
Literatuur

Literatuur

De volgende literatuur moet je aanschaffen voordat je opleiding start: 

  • Cognitieve gedragstherapie voor Dummies (2018). Rhena Branch, Rob Willson. Voor Dummies (BBNC Uitgevers), Amersfoort. ISBN 9789045354941. (ook als e-book beschikbaar)
  • Cognitieve Gedragstherapie, Verandering op maat (2022). Anouk Vanden Bogaerde; Pauline Stas; Kristof Hoorelbeke; Ernst Koster. Acco Uitgeverij, Leuven. ISBN 9789464148985

 

Downloaden:

  • Doelgericht begeleiden in de psychiatrie (2011). Basale gedragstherapeutische vaardigheden. Mark van der Gaag, Jenneke van der Plas. (via CANVAS)
  • Gedachten Uitpluizen. Therapeutische technieken en vaardigheden boek. Staring, T., Berg, D. v.d., Baas, J., & Gaag, M. v.d. (2015), Oegstgeest, Stichting Cognitie en Psychose.

Via: https://www.gedachtenuitpluizen.nl/werkplaats/bibliotheek/therapeutische-technieken-en-vaardigheden-boek/

Bij dit boek zijn 10 demonstratie filmpjes gemaakt. Deze vind je ook bij deze link.

  • Reader, artikelen en werkbladen (via CANVAS)
Accreditatie

Accreditatie

LET OP! Als je voor 1 september 2025 start met de opleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werker met aandacht voor de EPA doelgroep, dan duurt de opleiding 48 uur. Meer informatie vind je hier: Cognitief Gedragstherapeutisch Werker met aandacht voor de EPA doelgroep.

Inhoud

CGT richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen. Vaak zijn het niet de gebeurtenissen zelf die negatieve gevoelens en bepaald gedrag veroorzaken, maar de manier waarop iemand deze gebeurtenissen ziet. Door te leren anders naar deze gedachten te kijken, ontwikkel je een realistischer beeld van je gevoelens en waarnemingen. Dit helpt om gedrag te veranderen en negatieve gevoelens te verminderen.

 

In de opleiding leer je over cognitief gedragstherapeutisch werken, het behandelproces, diagnostiek en de basistechnieken van CGT. In het tweede deel van de opleiding leer je hoe je deze methode toepast bij verschillende klachten. Ook wordt er aandacht besteed aan het behandelproces en technieken om cliënten te motiveren.

 

 

Het eerste deel van de opleiding gaat over de basisprincipes van cognitieve gedragstherapie. Je leert hoe het behandelproces werkt, hoe je een diagnose stelt en hoe je een behandeling opzet, uitvoert en evalueert.

Daarna leer je hoe CGT wordt toegepast bij angst- en stemmingsstoornissen en bij complexe problemen zoals psychoses en verslaving. Ook komen transdiagnostische factoren (bijvoorbeeld piekeren) en motiverende technieken aan bod.

 

Werken met mensen met EPA vraagt om veel creativiteit. In de opleiding krijg je handvatten aangereikt die in de praktijk geschikt zijn voor deze doelgroep. Niet alleen de docenten maar ook de andere deelnemers werken met de EPA-doelgroep, waardoor de opleiding goed aansluit bij de klinische praktijk.

De opleiding richt zich op het kiezen en uitvoeren van geschikte behandelmethoden, het volgen van de voortgang en het terugkoppelen van resultaten aan de cognitief gedragstherapeut. Omdat complexe problematiek vaak een samenwerking vereist tussen de CGW-er en de cognitief gedragstherapeut, besteden we hier veel aandacht aan. Dit gebeurt onder andere met praktijkvoorbeelden en opdrachten in de online leeromgeving CANVAS, de zogenoemde ‘Brugopdrachten’.

 

Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen:

  • Klassieke en operante conditionering
  • Het cognitieve model
  • Cognitief gedragstherapeutische diagnostiek en opstellen van verklarend model over oorzakelijke en in stand houdende factoren van probleemgedrag d.m.v.:
    • Verzamelen van info d.m.v. registraties en vragenlijsten
    • Holistische theorie
    • Functie-en betekenisanalyses
  • Ontwerpen van behandelplannen o.b.v. CGT-diagnostiek en CGT-analyses
  • Evalueren van behandeling en afstemming in alle fases met de CGT-er
  • Toepassen van basistechnieken van CGT:
    • Vormgeven en toepassen van cognitieve interventies en exposure (in vivo, interoceptief en imaginair)
    • Vaardigheden in het toepassen van cognitieve dagboeken en G-schema’s
    • Cognitieve uitdaagtechnieken en het opzetten en uitvoeren van gedragsexperimenten
    • Zelfcontroletechnieken
    • Piekerexposure en andere piekerinterventies
    • Taakconcentratie en andere aandachtsoefeningen
    • Motiveringstechnieken
  • Toepassing bij problematiek die veel voorkomt in de EPA-doelgroep, o.a. psychose, LVB, verslaving
  • Opbouwen van therapeutische werkrelatie
  • Samenwerking tussen CGT-er en CGW-er, positionering van de CGW-er binnen de EPA-zorg

Waar en wanneer?

Wil je weten waar en wanneer deze opleiding van start gaat? Of welke lesdagen er gepland zijn voor een specifieke opleiding? Kies dan een locatie en een startdatum en zie alle praktische informatie.

      WE HELPEN JE GRAAG

      Hulp nodig met kiezen?

      Heb je vragen of wil je een opleiding op maat? Neem dan nu contact met ons op via de mail of bel!

      Neem contact met ons op
      Maatwerk & Incompany
      Zijn er meerdere collega’s in jouw organisatie met dezelfde leervraag?
      Vraag incompany advies aan
      KIJK OOK EENS NAAR DEZE OPTIES

      Op zoek naar een andere opleiding?

      Bekijk alle opleidingen
      Bekijk alle opleidingen